Gezond eten op school

0
731
vitamine c

De tijd dat je jouw kind elke dag een broodje pindakaas mee gaf naar school is inmiddels echt voorbij. Niet dat er iets mis is met een broodje pindakaas- geloof mij, ik ben zelf echt een pindakaasmonster. Maar binnen en buiten school is de verleiding van snoepautomaten en supermarktbezoekjes in de pauze groot. Behalve dat de meeste kinderen geen snoeptomaatjes halen in de supermarkt (maar gevulde koeken of frikandelbroodjes), kost dit ook relatief veel geld. Door zelf voor een afwisselende lunch voor je kind te zorgen, verminder je de kans dat jouw kind zijn zakgeld aan ongezonde snacks kan uitgeven. Dit is niet alleen gezond maar ook financieel aantrekkelijk voor je kind!

Afwisselende lunches

De meeste mensen raken uitgekeken op iets wat telkens precies hetzelfde is. Zo is het ook met kinderen en de school lunch. Je kunt afwisselen tussen bijvoorbeeld belegde broodjes, mini hartige taartjes en lunchsalades (ook lekker voor jezelf, hihi!). Belegde broodjes bieden op zichzelf ook veel mogelijkheid tot afwisselen, doe er bijvoorbeeld eens gegrilde groenten en hummus op of gebakken ei met hüttenkäse! Doordat je niet elke keer hetzelfde eten mee geeft, blijft de lunch verassend en lekker en wordt de kans op supermarktbezoek kleiner!

Zelf kiezen

Wat ik ook een hele leuke tip vind is om je kind zelf te laten kiezen wat hij of zij mee wil naar school. Natuurlijk geef je niet een vrije keuze (het moet wel enigszins gezond blijven), maar geeft je kind aan het begin van de week de kans om zijn of haar voorkeur uit te spreken. Ook kun je afspreken dat je kind één keer per week iets speciaals zoals pannenkoeken mee mag nemen, bijvoorbeeld op vrijdag.

Snacks

Wat kinderen het vaakste kopen uit de snackautomaat of de supermarkt, dat zijn natuurlijk snacks. Zelf geef ik mijn kinderen altijd een lekkere snack mee (bijvoorbeeld een koekje) en een gezonde snack, zoals een sinaasappel (boordevol vitamine C). Je kunt bijvoorbeeld ook een fruitsalade maken om het wat spannender te maken. Of je bakt in het weekend samen met je kind snackrepen. Een zelfgemaakte snack is toch lastig om weg te gooien?

Geldzaken

Tot slot kun je het met je kind hebben over het financiële aspect. Bespreek het kopen van extra snacks samen met je kind. Stel dat je 3 keer per week iets extra’s haalt. Hoe veel kost dit dan per week, per maand en per jaar? Ongetwijfeld zal ook jouw kind een verlanglijstje hebben. Welke dingen zou hij of zij kunnen kopen voor hetzelfde geld? Je kunt ook afspreken dat jij nog iets bij legt als jouw kind geen snacks koopt en dit geld ook opspaart. Zo koopt je kind minder ongezonde dingen en leer je meteen iets over geld en hoe je geld maar één keer uit kunt geven!